#10 Helium netwerk

In 2021 kocht ik een Helium miner, destijds een populair apparaat. Op de officiële Helium-website kon je via een kaartfunctie jouw locatie invoeren om te berekenen hoeveel je zou verdienen met zo'n miner. Naar verwachting zou ik binnen een jaar de aanschafkosten terugverdienen. Nu, drie jaar later, heeft mijn miner echter nog steeds niet de aanschafprijs van €500 (exclusief de kosten van een dure antenne en hoogwaardige kabels) terugverdiend.


Helium begon als een bedrijf gericht op het 'Internet of Things' (IoT), zonder cryptomunt. Ze introduceerden $HNT (Helium Network Token) als middel om hun netwerk te financieren. Operators van een Helium Hotspot werden beloond in $HNT, terwijl gebruikers van het netwerk voor hun gebruik betaalden in dezelfde munt. Aanvankelijk verdienden sommige Hotspot-bezitters honderden tot duizenden dollars per maand, wat leidde tot een explosie aan content over passief inkomen op sociale media. Met een aanschafprijs van ongeveer $500 waren deze apparaten immens populair, en er was in 2021 zelfs een periode waarin de vraag zo groot was dat de wachttijd opliep tot zes maanden. In die periode besloot ik er ook een te kopen.


Het probleem ontstond echter toen het aantal Hotspots wereldwijd fors toenam, met op het hoogtepunt bijna een miljoen apparaten. Dit leidde tot een situatie waarin de Hotspots dicht op elkaar stonden. Het probleem werd versterkt doordat de adoptie van het netwerk zelf achterbleef, waardoor de inkomsten voor de operators steeds verder daalden.


Wat vooral zorgwekkend is, is dat de inkomsten van de miners voornamelijk afkomstig zijn van andere miners, in plaats van van daadwerkelijke netwerkgebruikers. De kosten die operators maken, zoals de aanschaf van de Hotspot, activeringskosten, en transactiekosten voor het gebruik van het netwerk, staan in feite los van het oorspronkelijke doel van het netwerk: het ondersteunen van IoT-communicatie. Het lijkt bijna op een piramidespel, waarbij de inkomsten worden gegenereerd door andere miners in plaats van door reëel gebruik van het netwerk. Een concreet voorbeeld: in een bepaalde maand genereerde het Helium-netwerk $1,8 miljoen aan inkomsten, waarvan slechts $2.000 afkomstig was van daadwerkelijke gebruikers. Slechts 0,1% van de inkomsten kwam dus voort uit echt gebruik van het netwerk.


Wat betreft de toekomst: Helium wil nu overstappen naar een 5G-netwerk. De huidige Hotspots zijn echter niet compatibel met 5G, wat betekent dat miners een nieuw apparaat moeten aanschaffen voor een bedrag van $2.500. Waarom mensen hierin blijven investeren is mij een raadsel, maar het lijkt erop dat het Helium-netwerk nog steeds blijft groeien. Dit is een terugkerend patroon in de cryptowereld, waar vaak fors wordt geïnvesteerd in projecten die nog nauwelijks reële gebruikers hebben.


Bron: Mijn eigen ervaring en een video van Coffeezilla.

Vorige
Vorige

#11 Polaire verschuiving

Volgende
Volgende

#9 Contant geld moet blijven